Cultuur

Belangrijkste feestdagen en evenementen:
In Gambia worden Christelijke en Islamitische feestdagen vaak met elkaar gemixt. De belangrijkste zijn:

Nieuwjaarsdag: 1 januari.
Onafhankelijkheidsdag (Independence Day): 18 februari.
Goede Vrijdag: maart/april.
Einde ramadan (Fid-al-Fitr)
Dag van de arbeid (Labourday): 1 mei.
Dag van de offerande (Fid-al-Adha)
Dag van de machtsovername (Take-over Day): 22 juli.
Maria-Hemelvaart: 15 augustus.
Geboortedag Mohammed (Mauloud Nabbi)
Kerstfeest: 25 december.
 

Culturele gebruiken:
De inwoners van Gambia zijn afkomstig uit vele, soms zeer oude, volkeren. Gambianen spreken vaak over ‘tribes’, stammen. Deze zijn nog steeds herkenbaar, elk met een eigen taal, elk met hun eigen cultuur. Geleidelijk aan vindt enige vermenging plaats, vaak met inwoners uit andere delen van de wereld.
 
Er zijn twee talen die gesproken worden door het merendeel van de bevolking: Mandinka en Wolof. Het is niet eenvoudig om het te leren omdat ook deze talen hun eigen leven geleid hebben. Iemand die Wolof spreekt aan de kust wordt niet altijd meer verstaan door iemand die Wolof spreekt in het binnenland of in Senegal. Dat geldt ook voor Mandinka. Hieronder enkele woordjes:

Nederlands                 Mandinka                         Wolof
ja                                  haa                                   waaw
nee                               haanii                               deédeét
dank u                         abaraka                             jéréjëf
eerste groet               (a)salaam maaleekum       (a)salaam maleekum
antwoord                    maaleekum salaam           maaleekum salaam
goedendag                 i soma maa                       naka bechebi
hoe maakt u het?       e be dii?                            nanga def?

 

Het dagelijkse leven ontvluchten, dat doe je best in een paradijs met droomstranden en onder de schaduw van een wuivende palmboom. Gambia is zo’n paradijs. De altijd stralende zon, de kleurrijke bevolking, en het exotische natuurschoon maken het landje de perfecte vakantiebestemming. Wil je wat meer avontuur, dan trek je naar het binnenland om de uitgestrekte mangrovebossen met hun 450 verschillende vogels te ontdekken. Een geweldige vakantie in Afrika, die vindt je zeker in het sympathieke Gambia.
 

Landen-ABC

Ligging:
Gambia grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit een tamelijk smalle strook langs de Gambia-rivier.

Ruwe indeling:
Het landschap is licht glooiend met wat heuveltjes. Dwars door het land loopt de goed bevaarbare Gambia-rivier. Langs de kust liggen vele zandstranden. De delta van de Gambia-rivier is vrij moerassig met een mangrovebegroeiing. In het noorden vind je lange grassen, grote struiken en wat bomen.

De hoofdstad:
Banjul

De taal:
Engels

Munteenheid:
Dalasi

De seizoenen:
Gedurende het droge seizoen (oktober - juni) waait de wind vooral uit het noordoosten en is het ideaal aan de kust. In het binnenland is de temperatuur dan bijzonder hoog. Tijdens de regentijd vallen de (soms hevige) regenbuien vooral in de middag en avond. Vanaf december tot en met april schijnt de zon vrijwel onafgebroken. Tijdens de regentijd is een bezoek aan het binnenland, als gevolg van de toestand van de wegen, slechts beperkt mogelijk.

Gambia praktisch

Reisdocumenten:
Om naar Gambia te reizen heb je geen visum nodig, wel een geldig internationaal paspoort dat bij terugkeer nog 6 maanden geldig is.

Tijdsverschil:
Het is in Gambia 1 uur vroeger dan in België, in de zomer is het verschil 2 uur.

Kledijtips:
Lichte katoenen kleding zal je het meest van pas komen. ’s Avonds kan het soms fris zijn, neem dus een lichte trui of vest mee. Stevig schoeisel is een absolute noodzaak. Blouse of overhemd met lange mouwen om de muggenbeten tegen te gaan is ook een aanrader.

Reisstekker/spanning:
Gambia heeft voornamelijk Engelse stopcontacten. Neem dus zeker een wereldstekker mee.

Vervoer:
Officieel zijn er geregelde busdiensten in Gambia, maar in realiteit zie je die niet vaak. Bushtaxi’s rijden wel, dit zijn minibusjes met vaste stopplaatsen. Er gaat van alles mee, dus kijk vooral niet vreemd op als er ook geiten worden ingeladen. Het is een weinig comfortabele manier van reizen en als je er geen ervaring mee hebt: niet doen. De beste manier om ergens te raken, is met een taxi. Spreek de prijs vooraf af, de taxi’s zijn niet met meters uitgerust. In Gambia is het geen enkel probleem om een auto te huren. Je bent verzekerd via het bedrijf dat vaak ook een eigen servicedienst heeft. Zorg ervoor dat de verhuurder je een telefoonnummer geeft. De wegen aan de kust zijn prima, de doorgaande wegen in de steden aan de kust eveneens. Het kopen van benzine is soms een probleem. Houd de tank vol! Landinwaarts kan het gebeuren dat de benzine uitverkocht is.

Voorzorgsmaatregelen:
Vaccinaties zijn niet verplicht, wel aanbevolen. Denk eraan dat Gambia een malariagebied is! Als je ergens gaat eten, let er dan op dat alles gaar is. Biefstuk eet je hier dus best volledig doorbakken. Wees ook voorzichtig met rauwe salades. Veel drinken is in Gambia een absolute noodzaak. Hoewel het water uit de kraan aan de kust en in de hotels zeer drinkbaar is, kan het zijn dat je hierdoor reizigersdiarree te pakken krijgt. Drink dus geen water uit de kraan, eet geen waterijs en vraag steeds om drankjes zonder ijsblokjes. Mineraalwater is in elke supermarkt te koop en stukken voordeliger dan in het hotel.
 

Shopping

Openingstijden:
De openingstijden van winkels, banken e.d. zijn niet overal gelijk. Vooral de supermarkt-openingstijden zijn sterk afhankelijk van tot welke keten ze behoren. ‘Open late’ is een veelvoorkomende mededeling bij een supermarkt. Nabij de hotels zijn de supermarkten open zolang er klanten zijn.

Geldzaken:
De meeste banken hebben een geldautomaat. In het algemeen is de opname beperkt tot 100 euro per transactie. Bij enkele banken moet je meerdere keren geld opnemen, omdat er slechts een gelimiteerd bedrag uitkomt. Incidenteel lijkt een ATM'out of order'. Probeer het dan 10 minuten later nog eens, vaak doet hij het dan weer. Zorg altijd voor wat extra cash voor het geval de ATM's niet werken. Bedieningsgeld is over het algemeen inbegrepen. In hotels, bars, e.d. is 10 % fooi gebruikelijk. Kamerbedienden verwachten ook een fooi, maar het is slimmer om ze regelmatig wat kleingeld te geven dan te wachten tot je vertrek.
 

Souvenirtips:
Voor souvenirs ga je best de straat en de markt op. Natuurlijk is houtsnijwerk hét souvenir van Gambia. De meest uiteenlopende voorwerpen worden er uit hout gemaakt. Er wordt ook veel zilver aangeboden, maar hou er rekening mee dat dit vaak niet echt is. Meestal is het wel prachtig bewerkt. Als je van batik houdt zit je in Gambia helemaal goed. Je kan lappen stof kopen of (eventueel op maat gemaakte) jurken, shirts, e.d.. Betalen ná aflevering! Het is ook mogelijk om zélf stof uit te zoeken en er door een kleermaker een kledingstuk van te laten maken.
 
Gambia is een land waar afdingen moét. Met uitzondering van o.a. supermarkten, ding je overal af. Dat is vaak een gevoelskwestie. Als vuistregel geldt dat een aangeboden artikel nooit meer dan de helft van het gevraagde bedrag mag kosten.
Greet helpt je graag verder
Greet helpt je graag verder

Greet helpt je graag verder

Thalassa Reizen & Cruises

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Vindictivelaan 6
8400 Oostende