• huurwagen
  • kreta
  • tips

4 x zorgeloos autorijden op Kreta

Deel dit artikel

Wie al op Kreta is geweest, zal het beamen: Er is zo veel te bezoeken op dit mooie eiland, dat het zonde is om een hele vakantie op één plek te blijven. Marketingcoördinator Kathy voegde deze zomer voor het eerst een huurwagen toe aan haar vakantie. Ze geeft je hier graag vier tips mee.​
 

Tip 1: Houd je aan de aangegeven snelheid.

Je mag op Kreta nergens sneller rijden dan 90 km per uur. En dat respecteer je beter, want er staan overal flitspalen. Die worden gelukkig meestal aangekondigd met een bord. De eerste dag reed ik 90 km per uur, en werd ik toch vlot voorbijgestoken. De verklaring? Dezelfde als in België: de plaatselijke inwoners weten welke flitspalen functioneren en welke niet. Als toerist respecteer je dus best gewoon de aangegeven snelheid.
 

Tip 2: Laat achterliggers voor

En dat brengt me meteen bij regel twee: laat achterliggers voorsteken. Als je je aan de aangegeven snelheid houdt, zul je heel snel merken dat er zich spontaan een kolonne achter je vormt. Er zijn namelijk maar twee vakken: eentje in elke richting. Willen chauffeurs je voorbij, dan hebben ze twee mogelijkheden. Ofwel ga jij even op de pechstrook rijden, ofwel steken ze je langs links voorbij, wat betekent dat ze moeten spookrijden op het tegengestelde vak. Beide technieken worden toegepast, maar het spreekt voor zich dat het beleefder en veiliger is om achterliggers de ruimte te geven. Dat verwachten ze ook.
 

Tip 3: Parkeer niet op de pechstrook

Nu je weet dat de pechstrook een deel van de rijbaan is, dan begrijp je meteen dat stilstaan daar niet echt verstandig is. En dat is nochtans verleidelijk, want je passeert heel wat prachtige vergezichten en idyllische baaitjes die uitnodigen om even een tussenstop te maken. Hiervoor zijn speciale kleine parkeerstroken aangelegd, die je herkent aan een blauw bord met een witte P erin. Laat je selfiestick dus nog even achterwege tot je een veilige plek hebt gevonden.
 

Krijg je hartkloppingen van kronkelende, steile straatjes en stilstaan op een helling? Dan blijf je best weg uit het oude stadsgedeelte.

Tip 4: Schat je rijkunsten realistisch in

Het voordeel van Kreta is dat het eiland geschikt is voor zowel onzekere als ervaren chauffeurs. Krijg je snel stress? Gebruik dan de auto alleen om via de autostrade van de ene stad naar de andere te rijden, en parkeer je aan de rand van die stad. Dan is autorijden een piece of cake, want het is altijd rechtdoor, en je hoeft alleen de naam van de afrit te onthouden. Maar als je hartkloppingen krijgt van kronkelende, steile straatjes en stilstaan op een helling, dan blijf je best weg uit het oude stadsgedeelte. In elk geval oefen je best nog eens je schakeltechnieken: zowel voor het oprijden van een helling als het afdalen moet je terugschakelen!
 

Houd je rekening met bovenstaande tips, dan rijd jij straks rond als een echte Griek. Veel plezier!
 
Greet helpt je graag verder
Greet helpt je graag verder

Greet helpt je graag verder

Thalassa Reizen & Cruises

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Vindictivelaan 6
8400 Oostende