• Colombia

Waarom je geen papaya's mag uitdelen in Colombia

Deel dit artikel

Een reis naar Colombia gepland? Dan ben je misschien al druk Spaans aan het oefenen. Houd er rekening mee dat niet alles wat je hoort, letterlijk geïnterpreteerd moet worden. Colombianen zijn dol op beeldspraak, en zijn vooral creatief met voedselmetaforen. Kende je deze al?

Pas op, daar komen de avocado’s.
Aguacate betekent avocado, maar het wordt ook gebruikt om te verwijzen naar politieagenten, omdat hun uniform dezelfde kleur groen heeft.

Kijk eens wat voor een bananen ik heb!
Wanneer we wat overtollig vet rond onze buik hebben, spreken we van zwembandjes. Een Colombiaan zegt dan dat hij last heeft van bananen rond zijn middel. “Mira los bananos que tengo.”

Stop eens met ananas slurpen
“Chupar piña” betekent letterlijk ananas slurpen, maar wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar koppels die iets te passioneel aan het kussen zijn.

Deel geen papaja uit
Wanneer een Colombiaan zegt dat je geen papaja mag geven, bedoelt hij niet dat je geen fruit mag uitdelen. De uitdrukking  "papaya geven" betekent aanleiding geven om misbruik van jou te maken. Met je handtas open op het openbaar vervoer gaan zitten, is een voorbeeld van “dar papaya”.

Blij dat ik van dat koekje af ben
Een galleta is het Spaanse woord voor koekje. Maar in Colombia is het ook een term die gebruikt wordt voor een opdringerige vriend waar je maar niet vanaf geraakt.

Dat kost een ei
“Un huevo” betekent letterlijk een ei. Maar in de figuurlijke zin betekent het “een heleboel”. Als wij zeggen dat kost “een pak” geld, dan zullen Colombianen zeggen dat het “een ei” geld kost: “cuesta un huevo de plata” .

Waar is je halve sinaasappel?
Wanneer met in Colombia spreekt over “je halve sinaasappel” (media naranja), dan heeft men het over “je halve trouwboek”. Met andere woorden: je partner. Appelsienen kan ook gewoon “nee” betekenen, zoals in “Heb je mijn schoenen gezien? - Naranjas!”. Met deze uitspraken op zak kun je al heel wat verbaasde blikken of misverstanden vermijden. Graag nog meer informatie over Colombia? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag alles over.
Greet helpt je graag verder
Greet helpt je graag verder

Greet helpt je graag verder

Thalassa Reizen & Cruises

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Vindictivelaan 6
8400 Oostende